close
Премиера
Последен шанс
Режисьор::
С участието на:
Аудио файл:
Субтитри:
Към филма Към сериала Към епизода Гледай сега в HBO GO
52784_-_254

Мик Джагър замисля ВИНИЛ още през 2000-та година

Ако още с първите кадри VINYL на HBO ви заприлича на филм на Мартин Скорсезе, знайте, че не е случайно. Комбинацията от носталгия по Ню Йорк от 70-те и пулсиращ рокаджийски саундтрак се дължи изцяло на неговата режисура.

В случай че присъствието на утвърдения режисьор ви се струва недостатъчно, когато става дума за сюжет за лоши момчета, екзистенциални кризи и изкупителното въздействие на музиката - тогава е добре да знаете, че другият изпълнителен продуцент на "Винил" е Мик Джагър - фронтменът на Rolling Stones.

Сериалът ни връща през 1973-та. Ричи Финестра (Боби Канавали) e мениджър на звукозаписен лейбъл, загубил вяра в музикалната индустрия, пропил се и затънал в сериозна каша.

Точно преди да удари дъното, Ричи попада на шумен рок-концерт на изгряваща група, наречена New York Dolls….

Актьорският състав на “Винил” включва Оливия Уайлд - известна още като чаровната 13 от "Д-р Хаус", Рей Романо ("Всички обичат Реймънд") и Джуно Темпъл. Сюжетът смесва измислени герои с актьори, които играят реални музикални звезди (като Дейвид Боуи, Елвис Пресли и Лу Рийд) - сериалът е амбициозен, скъп и според създателите - с гарантиран успех.

Целта и амбицията на "Винил" според Скорсезе е "музиката да бъде част от сюжета, но и целият сюжет да бъде като едно музикално парче", да се усети как музиката е дефинирала живота на хората преди около 50 години. За Мик Джагър "Винил" е образът на един вълнуващ и несигурен период в музиката, когато западащият метрополис се превръща в сцена за пънка, диското и хип-хопа.

Доста години минават, докато се стигне до заснемането на "Винил".

Първоначалният план на Скорсезе и Джагър от 2000-та година е за филм, наречен "The Long Play”. Идеята е била да се проследи животът на хора от музикалния бизнес в продължение на няколко десетилетия и културни ери.

Терънс Уинтър, носител на "Еми", продуцент на "Семейство Сопрано" и шоурънър на "Престъпна империя", е сред сценаристите, работили по "The Long Play". Но през 2008-ма, както казва той, "световната икономика се срина и изведнъж телефоните спряха да звънят".

"Студиото заяви "Хм, може би не е сега моментът да правим тричасов епичен исторически филм", допълва Уинтър, който е и автор на сценария за "Вълкът на Уолстрийт" на Скорсезе.

Тогава Уинтър пренаписва рок-проекта като пилотен епизод за телевизионен сериал.

Снимките на пилотния "Винил" започват през лятото на 2014 и продължават 35 дни.

В сериала има голямо количество нова музика, която ще излиза и под формата на саундтрак албум след всеки епизод (в България издатели са Atlantic Records и Warner Bros.).

За Джагър работата по "Винил" е среща с едно от малкото начинания в шоубизнеса, с което не си е имал работа досега.

Има и още една причина Джагър да държи под око "Винил": неговият син Джеймс е актьор в сериала. Той играе фронтмена на неопитна прото-пънк банда. "Не съм настоявал да бъде избран за ролята", казва Джагър. "Само помолих да го оставят да се яви на прослушванията и да видим как ще се справи там".

Уинтър коментира, че "Винил" е пореден етап от навлизането на Скорсезе в съвременната култура.

Припомняйки си ранен разговор за "Престъпна империя", Уинтър разказва как е обяснявал на Скорсезе разликата между минисериал и същински сериал.

"Казах му: "Минисериалът е с окончателен, определен брой епизоди - 6, 8, 10 епизода и край", спомня си Уинтър. "Докато истинският сериал е... снимаш пилотния епизод и после продължаваш нататък". И той ми отвръща: "Значи пилотният епизод е филмът, а това, което се случва по-нататък в сериала, е след филма? Окей, разбирам. Аз ще заснема филма, а след това ти направи сериала".

Сериалът „Винил“ ще бъде излъчен в България едновременно с американската си премиера, в 04:00 часа на 15 февруари.

05-02-2016