close
Премиера
Последен шанс
Режисьор::
С участието на:
Аудио файл:
Субтитри:
Към филма Към сериала Към епизода Гледай сега в HBO GO
34647_-_254

Кейт Уинслет за ролята на Милдред Пиърс

Кейт Уинслет, която спечели награда ЕМИ за най-добра актриса в мини сериал или филм за ролята си на Милдред Пиърс в едноименната оригинална продукция на HBO разказва за филма, образа си, костюмите и… готвенето.
За ролята се научих също да правя сосове, да пека пайове и да правя глазура за торти. Имах късмета на тези техники да ме учат невероятни кулинарни експерти. Беше все едно да ходя на частни уроци по готварство. - Кейт Уинслет

В: Действието на филма се развива в през 40-те години на миналия век, едно много интересно време от гледна точка на модата. Можте ли да ни разкажете малко повече за работещата жена в онова време и гардероба на Милдред. Вие участвахте ли в процеса на избиране на костюмите?

КУ: Ние имахме невероятен късмет, защото работихме с Ан Рот. А вече бях работила с нея в „Четецът". В същото време Тод непрекъснато искаше да знае какво мисля за това кои хора да бъдат в различните екипи, нещо което много рядко се среща – режисьор да иска да знае какво актьора мисли по тези въпроси. Бях споменала Ан още в самото начало на проекта а той се съмняваше, че ще успеем да убедим Ан Рот да участва. А пък аз знаех, че Ан вярва в добрите продукции и бях убедена, че ако й дадем сценария тя ще го хареса – това все пак е „Милдред Пиърс“ и продукцията е на HBO, бях убедена, че веднага ще си представи всичко. И така тя хареса сценария и историята и се съгласи да работи по този филм. Ан отдава голямо значение на историята на филма, както и на времето, в което тази история се развива, но освен това тя се старае актьорите да носят дрехи, а не костюми. Тя например се справи брилянтно например със задачата да покаже в първите два епизода как Милдред има малко дрехи. Онази кафява рокля на цветя ми беше омръзнала и все питах още в колко сцени ще налага да я обличам, а Ан все ми казваше: „И колко пари си мислиш, че в момента има твоята героиня, за да може да си позволи друга рокля?“ Така че рециклирането на дрехите в първите два епизода се оказа ключов фактор, за да покажем, че Милдред в този момент от живота си има съвсем скромни възможности. И така с разгръщането на сюжета разказваме нейната история и показваме как тя започва да има повече финансови средства, а аз можех да се наслаждавам на прекрасните платове и силуети на дрехите, които едновременно подчертаваха силуета, но и показваха, че героинята ми остарява. Дълго обсъждахме костюмите на образа на Милдред. Дизайнерката на женските костюми – Сенди, с която съм работила и в други филми преди това, в един момент се обърна към мен и ми каза: „Скъпа, знаеш ли колко костюма ти предстои да смениш в този филм?“ Аз не знаех, а тя отговори: “Цели 63!“ Това бяха повече костюми, от тези, които имах за снимките на „Титаник“!
В: Освен всичко Милдред готви много добре.
КУ: Можем да си поговорим много дълго за готвенето в този филм! Чудесно!
В: Тогава нека си поговорим за печенето на сладкиши, готвенето и Вашата любима рецепта – не тази на Милдред, а Вашата лична любима рецепа.
КУ: Готвенето беше още едно от нещата, което ме вдъхновяваше във филма. В толкова много от сцените имаше храна, а готвенето за мен самата е едно от най-вълнуващите неща в живота. Така че се научих как да разделя пиле. Всички бяха малко притеснени от факта, че боравех с един грамаден нож.Прекарах няколко дни в разфасоване на по двайсетина пилета на ден, защото бях решена да се науча да го правя правилно. Това беше нещо, което героинята ми е правила цял живот и за това трябваше да изглеждам така, сякаш и със затворени очи мога да разфасовам това пиле. Единствената подробност, която ми беше убягнала беше, че на снимачната площадка трябваше да нарежа това пиле с автентичен кухненски нож от 40-те години, който няма нищо общо с ножовете, които използваме в ежедневието си в съвременните кухни. Да разрежа костите беше истинско предизвикателство. В сцените, в които разфасовах пилета все трябваше да имам важни монолози, а по време на снимки непрекъснато усещах напрежението на екипа, който се притесняваше, че докато разфасовам пилето ще си отрежа някой пръст.
За ролята се научих също да правя сосове, да пека пайове и да правя глазура за торти. Имах късмета на тези техники да ме учат невероятни кулинарни експерти, така че в това отношение мога да кажа, че бях направо щастливка. Беше все едно да ходя на частни уроци по готварство. А за готвенето и печенето на сладкиши – обожавам и двете! Истинско изкуство е да изпечеш хубав и вкусен пай. Но мисля, че всяка жена, която обича да приготвя печива може да ви каже същото нещо. Коя е моята любима рецепта ли? Може би някоя от любимите рецепти на децата ми, които по време на снимките обаче им бяха втръснали… Докато снимахме филма се налагаше да ядат пилета с месеци наред, дори се налагаше някои от пилетата да ги замразяваме. Но те обичат пилешка супа, за това често правя такава –когато сме пътували дълго, особено когато сме летели със самолет и сме изморени винаги приготвям една голяма тенджера с хубава пилешка супа.
В: Каква е тайната на Вашата пилешка супа, за да става вкусна?
КУ: Винаги добавям съставки, които активизират имунната система: гъби шитаки, които са много полезни за имунната система, червен лук, защото убива вирусите, магданоз за това,че е богат на желязо и парче джинджифил, ако някой има кашлица или е настинал. Аз съм се научила да прикривам добре зеленчуците в храната, която приготвям, защото синът ми Джои е малко капризен. Така приготвям и сос за паста, който аз наричам „сос със скрити зеленчуци“, защото вътре слагам десетина различни зеленчука, а той си мисли, че има само домати… Научаваш се на подобни трикове, когато станеш майка, а детето ти е капризно по отношение на храната.
В: Много актриси не биха искали да показват телата си в експлицитните сексуални сцени.
КУ: Мисля, че с времето, нарастването на възрастта и най-вече след като родиш, толкова много от нещата заради които една жена се притеснява като по-млада просто излитат през прозореца. Като например самото раждане – всяка жена, която е раждала в един момент го забравя. Всичко върви по свой собствен съвършен начин. Така че по някакъв начин тези неща са ми помогнали. Но не е и лесно. Все още показването на каквато и да е форма на голота при заснемането на филмовите сцени е предизвикателство за мен. Но в такива моменти мисля, че е по-важно вместо да вдигаш голяма врява, просто тихо и спокойно да се справиш със собствените си малко проблеми и да помниш, че играеш роля. Аз приемам така нещата – избрала съм да играя тази роля и се налага да направя определени неща, за да разкажа добре една история, така намирам моя собствен начин да се справя и примиря с личния си дискомфорт. За ролята си на Милдред имах късмета любовните сцени да са с Гай Пиърс, който е най-сладкия и най-спокойния актьор на света. Така че успяхме да достигнем до някакво ниво на комфорт, което беше важно и за двама ни по време на снимките на любовните сцени.
В: Няколкократно споменавате възрастта и предимствата от остаряването. Как мислите, че този бизнес ви е променил и как ви е повлиял да станете по-зрял възрастен?
КУ: Не мисля, че славата ме е променила, не и тази, която съм всъщност. Всъщност се чувствам повече себе си сега в средата на 30-те си години, отколкото се чувствах, когато бях на двадесет и няколко. Според мен една жена на двадесет години трябва да открива света и разбира се точно тогава си мислим, че знаем точно кои и какви сме. А след това идват тридесетте и тогава всичко се променя, защото разбираш нещата от живота по-добре, защото си натрупала повече житейски опит. Повече години са минали, така че разбираш себе си по-добре и си поживяла повече и си опознала света повече. Аз все още живея с ясни стойности, ценности и морални устои. Все още имам същата нагласа към света и водителството, които винаги съм имала. Как съм се променила ли“ Не зная. Това е труден въпрос за мен. Трябва да зададете този въпрос на семейството ми или на децата ми, защото аз винаги се чувствам по един и същи начин – като себе си.
18-06-2012

Dear visitor, this website uses cookies with the purpose of providing web services and functionalities which could not be provided without the use of cookies. By visiting and using this website you are giving your consent to have cookies downloaded to your browser.


You can learn more about cookies and change your cookie settings here.  



Don't show it again